Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

20. 09. 2024. 11:59 >> 11:59

PRELIMINARNA PROCJENA

Britanski javni dug stigao do 100 odsto BDP

Javni dug u Velikoj Britaniji dostigao je u avgustu tačno 100 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), nivo koji nije bio od 1960-ih godina, što vrši pritisak na novu laburističku vladu nekoliko nedjelja od pripreme njenog prvog budžeta.

Britanski javni dug, koji iznosi 2.546 milijardi funti (nešto više od 3.000 milijardi eura) već je prešao 100 odsto BDP-a, prema preliminarnim podacima objavljenim prošle godine, ali je kasnije revidiran na niže.

Cifra objavljena danas takođe je "preliminarna procjena" upozorila je Nacionalna kancelarija za statistiku u saopštenju.

Javni dug se mjesecima kreće oko 100 odsto BDP-a, povećan zbog pomoći datoj tokom epidemije kovida i energetske krize.

Budžetski deficit nastavio je nepredviđeno kretanje u avgustu, kada je dostigao 13,7 milijardi funti (16,3 milijardi eura) što je više od prognoziranog, prema mjesečnom izvještaju Nacionalne službe za statistiku objavljenom danas.

Kumulativno od aprila, koji je početak britanske fiskalne godine, Velika Britanija je pozajmila 6,2 milijarde funti više nego što je projektovalo javno tijelo za budžetske prognoze (OBR).

Porast duga predstavlja dodatni pritisak na laburističku vladu imenovanu početkom jula posle kampanje zasnovane na obećanju da će imati "gvozdenu budžetsku disciplinu".

Iako nova vlada krivi 14 godina vladavine konzervativaca zbog "crne rupe" od 22 millijardi funti u svojim javnim finansijama, premijer Kir Starmer već je upozorio da će njegov prvi budžet, koji se očekuje 30. oktobra, biti "bolan" sa vjerovatnim smanjenjima javnih izdataka i povećanjima poreza.

"Posle nasljeđivanja privrede koja ne funkcioniše mi sada donosimo teške odluke da popravimo osnove," rekao je danas Daren Džouns, glavni sekretar ministarstva finansija u saopštenju.

I druge zemlje suočene su sa rastom duga. U Fancuskoj se javni dug jako povećao od zdravstvene krize i porastao na više od 110 odsto BDP-a na kraju prvog tromjesečja. U EU veći dug imaju još samo Italija od gotovo 138 odsto BDP, i Grčka od 160 odsto.

Analitičar u Kapital ekonomiks Aleks Kar ocjenjuje da danas objavljene cifre sa kojima je suočena britanska vlada ukazuju na "težak budžetski kontekst" , ali da vlada može sa druge strane da računa na "poboljšanje ekonomskog konteksta".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније