Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

19. 09. 2024. 12:03 >> 12:03
Čitaj mi:

Uhapšen državljanin izraela

Osumnjičen da je s Iranom planirao atentat na Netanjahua

Izraelski državljanin uhapšen je pod sumnjom da ga je regrutovao Iran da pripremi atentate na izraeske zvaničnike, među kojima i premijera Benjamina Netanjahua, saopštili su danas policija i unutrašnja bezbjednosna služba Šin Bet.

"Građanina Izraela regrutovala je iranska obavještajna služba da pripremi atentate na izraelske ličnosti. On je tajno bio u Iranu dva puta i plaćen je da sprovede te misije", saopštili su policija i Šin Bet u zajedničkom saopštenju.

Prema njima, meta atentata su bili Netanjahu, ministar odbrane Joav Galan i drugi visoki zvaničnici.

Taj izraelski državljanin, "poslovni čovjek koji je dugo vremena živio u Turskoj", prema saopštenju, održavao je veze sa Turcima i Irancima koji su ga telefonom povezali sa "bogatim biznismenom u Iranu zvanom Edi".

Taj Jevrejin, porijeklom iz južnog grada Aškelona, prema izraelskim medijima, je tajno ušao u Iran u maju 2024. da bi se direktno susreo sa "Edijem", kome je, kako je saopšteno, "bilo teško" da napusti Iran.

Tokom tog razgovora Izraelac se sastao sa izvjesnim "Hadahom" koji je predstavljen kao agent iranske bezbjednosne službe.

Izraelcu je tada predloženo da sprovodi akcije u korist Irana u Izraelu, odnosno da "prenese novac ili oružje", da fotografiše razna mjesta sa puno ljudi i da sarađuje s izraelskim građanima s kojima je Iran već imao dogovore da se drže uputstava, piše u saopštenju.

Njemu je tokom druge posjete Iranu, u avgustu, predloženo da izvrši atentant na zvaničnike u Izraelu da se osveti za ubistvo u Teheranu bivšeg šefa islamističkog pokreta Hamas Ismaila Hanijeha 31. jula.

Iran je to ubistvo pripisao Izraelu, koji ga još nije komentarisao.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније