Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ n1 ]

01. 10. 2024. 16:20 >> 16:20
1
Čitaj mi:

NOSTALGIJA

Sjećate li se „Yugo Amerika” - Više slobode za manje novca

„Svakome je ponekad potreban Yugo” (Everybody needs a Yugo sometime) bio je glavni slogan za mali i jeftin automobil jugoslovenske proizvodnje koji se prodavao u SAD. Sa više od 140.000 isporučenih primjeraka na ovo tržište, Yugo je bio jedan od najuspješnijih izvoznih proizvoda bivše Jugoslavije.

 


Cijena od 3.990 dolara, činila ga je ubjedljivo najjeftinijim automobilom na američkom tržištu, ali i pored te činjenice bilo je potrebno dosta marketinškog truda da bi ovaj „automobil iz komunističke države” postao primamljiv prosječnom američkom kupcu.

1987. najbolja godina
Yugo se u Americi prodavao od 1985. do 1992. godine, a najbolja godina je bila 1987. kada je prodato 48.812 primjeraka. Yugo možda jeste bio na lošem glasu od samog starta, ali su reklame za ovaj auto nešto što će se pamtiti. 

Pojedine televizijske reklame doprinijele su da ga američka publika zavoli, jer je sa povoljnom cijenom bio dobar izbor za drugi porodični automobil.

Konzumerizam u SAD krajem prošlog vijeka dostigao je svoj vrhunac, a glavno polje za plasiranje proizvoda bila je televizija. Tada se krenulo sa velikim ulaganjem u televizijske reklame, jer su one mogle da prodaju bilo koji proizvod.

Ni kompanija Yugo America Inc. u vlasništvu Malkoma Briklina, uvoznika Zastavinih automobila za Ameriku, nije zaostajala na ovom polju. Cilj je, prije svega, bio da se kupci upoznaju sa novim i potpuno nepoznatim proizvodom koji dolazi iz daleke zemlje.

Kada je počela prodaja modela Yuga u Americi, krenule su i televizijske reklame poput ove filmske, nastale 1985. godine, koja je imala slogan „više slobode za manje para“.

Glavni aduti Yuga za američko tržište bili su jeftino održavanje, pouzdanost i niska potrošnja goriva.

Amerikancima je ponuđen osnovni GV model sa 1.1 motorom i 55 konjskih snaga, kao i "sportska" GVX varijanta, koju je pokretao 1.3 EFI motor sa 65 konjskih snaga.

Jača verzija je imala petostepeni mjenjač, kvalitetnija sjedišta i tapacirung, kao i atraktivniju spoljašnost, koju su odlikovali širi branici i bočne lajsne, drugačiji migavci i drugi detalji.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније