Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ b92 ]

01. 10. 2024. 13:13 >> 13:13
Čitaj mi:

ISTRAŽIVANJE

Da li je veganska ishrana zdrava za djecu

Procjenjuje se da se oko 400 miliona ljudi u Indiji što iznosi 39 odsto stanovništva zemlje identifikuje kao vegetarijanac, dok je Americi taj procenat svega pet odsto.

 


Vegetarijanska ishrana nije isto što i veganska ishrana: obično uključuje mlječne proizvode, na primjer, dok veganska ishrana izbjegava sve životinjske proizvode. Zajedno sa novim naučnim uvidima istraživača širom svijeta o biljnoj ishrani postavlja se ključno pitanje- da li je veganska ishrana bezbjedna za djecu?

Veganstvo postaje sve popularnije širom svijeta, tu nema spora, a sve veći broj istraživanja sugeriše da takva ishrana ima niz zdravstvenih prednosti za odrasle. Međutim, za djecu, rizici i prednosti veganske ishrane su nešto složeniji nego za odrasle.

Možda je najvažniji aspekt koji treba uzeti u obzir da su djetetu koje raste potrebne specifične hranljive materije za svaku razvojnu fazu. Ako se to propusti, posljedice mogu biti opasne, posebno za mlađu djecu. Njihova hrana takođe treba da bude posebno bogata hranljivim materijama i energijom, jer su njihove porcije manje.

„Dojenčad i djeca brzo rastu i razvijaju se i imaju veoma velike potrebe za određenim hranljivim materijama dok imaju relativno male stomake. To znači da hrana koja im se daje treba da ima maksimum hranljivih materija i dovoljno energije u relativno maloj količini“, kaže Meri Fjutrel, profesorka pedijatrijske ishrane na Institutu za zdravlje djece na Univerzitetskom koledžu u Londonu.i

Za odojčad, majčino mlijeko se smatra najboljim načinom isporuke ishrane i energije koja im je potrebna za rast, dok za malu djecu, vegansku ishranu treba pažljivo isplanirati kako bi se osiguralo da njihove potrebe budu zadovoljene.

Za stariju djecu, istraživanja sugerišu da veganska ishrana može imati koristi - ali i neke nedostatke.

Revolucionarna istraživanja o djeci veganima

U 2021. godini jedna studija uporedila je zdravstvene ishode veganske, vegetarijanske i svejedne ishrane kod poljske djece uzrasta od 5-10 godina. Studija je regrutovala 63 vegetarijanca, 52 vegana i 72 djece koja su normalno jela. Malgorzata Desmond, autor studije, objasnila je za Bi- Bi- Si, da iako je broj djece u studiji bio relativno mali, ovo je najveća studija te vrste ikada sprovedena posebno kod djece vegana ovog uzrasta.

„Dobra vijest je bila da su u poređenju sa svojim vršnjacima koji su jeli sve, djeca vegani su bila mršavija i imala bolje markere kardiovaskularnog rizika, kao što je niži holesterol u krvi“, kaže ona.

Jedini nalaz za koji su istraživači mislili da je zabrinjavajući je njihova relativno niža mineralna gustina kostiju.

„Kost dostiže optimalnu gustinu do ranih 20-ih godina. I tako, ako ne izgradite gustinu kostiju u to vrijeme, nećete moći to da uradite kasnije", kaže Vels što će stvoriti komplikacije tek kasnije, jer kosti s godinama polako postaju krhke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније