Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ Klix.ba ]

01. 10. 2024. 08:27 >> 08:27
Čitaj mi:

ZBOG KRŠENJA BEZBJEDNOSTI

Meta kažnjena sa 91 milion eura zbog čuvanja šifri u formi običnog teksta

Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) kaznila je kompaniju Meta sa 91 milion eura nakon završetka istrage o kršenju bezbjednosti iz 2019.

 

 

Meta je kažnjena zbog pogrešnog čuvanja korisničkih lozinki u običnom tekstu. Prve informacije iz kompanije govore da su u januaru prošle godine otkriveni neki korisnički kodovi koji su sačuvani na serveru u vidu običnog teksta, međutim, mjesec dana kasnije potvrđeno je da se radi o milionima kodova profila na Instagramu, koji su pohranjeni u format koji se lako čita.

Iako Meta nije saopštila tačan broj „pogođenih” profila, jedan od zaposlenih je otkrio da je riječ o skoro 600 miliona lozinki. Neki od njih su čuvani u lako čitljivom formatu na serverima kompanije od 2012. Bili su dostupni i za više od 20.000 zaposlenih na Fejsbuku, ali DPC je pojasnio da kodovi nisu dostupni spoljnim stranama.

DPC je utvrdio da je Meta prekršio više pravila i da nije obavijestio ovaj organ o kršenju pravila o ličnim podacima u vezi sa čuvanjem korisničkih lozinki u običnom tekstu. Kazna je izrečena jer Meta nije koristila adekvatne tehničke mjere da zaštiti korisničke kodove od neovlašćene obrade.

„Jasno je da korisničke lozinke ne treba čuvati u običnom tekstu zbog rizika od zloupotrebe od strane ljudi koji im imaju pristup. Mora se imati na umu da su lozinke u ovom slučaju posebno osjetljive i mogu omogućiti pristup korisničkim profilima na društvenim mrežama. mreže“, rekao je zamjenik komesara DPC Graham Doile.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније