Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ b92 ]

01. 10. 2024. 12:37 >> 12:37
Čitaj mi:

OBRATITE PAŽNJU

Ova namirnica proglašena je najnezdravijom, a mnogi je jedu svakodnevno

Mnogi je jedu svakodnevno ili vrlo često u nedostatku vremena, veoma je ukusna i praktična. Ipak, savjet je da je svedete na minimum u ishrani.

 

Ukoliko ste se pitali koje su to najzdravije namirnice koje možete da konzumirate svakodnevno i koje su najnezdravije naučnici su došli do odgovora.

Naučnici sa Univerziteta Tafts napravili su tabelu korisnih namirnica na osnovu analiziranih ukupno 8.032 proizvoda, uključujući i napitke. Kao dvije najzdravije namirnice istakle su se svježe maline i slani bademi.

Osim što su ukusne, maline su izuzetno hranljive i zdrave, a imaju i brojna ljekovita svojstva. Sadrže vitamin C, pa samo jedna porcija od 100g malina adrži 25-35% dnevne potrebne vrijednosti vitamina C.

Maline su i snažni antioksidansi i sadrže i vitamine B, E i K i minerale kalijum, magnezijum, mangan, bakar. Čiste krvne sudove, pozitivno utiču na metabolizam i na nivo šećera u krvi, odlične su za imunitet, a čaj od maline posebno se preporučuje kod prehlade.

Drugi po redu na spisku najkorisnijih namirnica su slani bademi koji sadrže vlakna i vitamine kao što su kalcijum, kalijum i riboflavin. Takođe, sadrži masnoće koje su zdrave i pozitivno utiču na zdravlje srca, regulišu nivo holesterola, sjajni su izvor proteina, pozitivno utiču na crijevnu floru i na ljepotu kože i kose.

Na dnu liste nalaze se dvije najštetnije namirnice, a to su instant nudle (rezanci) i čokoladni puding. Ove dvije namirnice u sebi sadrže puno hemikalija, aditiva, obilje soli, vještačke pojačivače ukusa i masti.

Svaka namirnica koju unesemo ima određeni uticaj na zdravlje naših organa i cjelokupnog organizma, zbog toga je važno da uvijek biramo organsku i svježu hranu prirodnog porijekla, a smanjimo unos grickalica, slatkiša i instant jela koja sadrže hemikalije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније