Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marija Radulović [ TVCG ]

04. 06. 2024. 21:25 >> 21:26
Čitaj mi:

MATURSKI I EKSTERNI ISPITI

Rezultati ispita podstrek da se stane na kraj prepisivačima i neznalicama

Rezultati maturskih i eksternih ispita trebalo bi da nas osvijeste da se stane na kraj prepisivačima i neznalicama ovjenčanim peticama i Lučama, poručila je redovna profesorica UCG Branka Bošnjak.

Djeca nažalost samo slika našeg društva u kojem smo zaboravljamo da postižemo rezultate svojim radom već uvjek tražimo prečice jer se stiče utisak da se sve može kupiti od ocjene pa do zvanja.

Da svi odlikaši nisu baš odlikaši, a i da svaka diploma Luče nema pravi sjaj potvrdili su rezultati maturskih i eksternih ispita.

"Koliko neznanje stoji iza niza petica posebno dođe do izražaja na fakultetu. Otkad se ukinuo prijemni bila je epidemija davanja Luča bez pokrića tako da je devalvirana i ništa ne znači", navodi Bošnjak.

A naše društvo je na ispitu zrelosti palo mnogo puta. Opštepoznato je da djeca najbolje uče gledajući.

"Nažalost prevara, prepisivanje, plagijatorstvo sve je postalo poželjno da se ne ide redovnim putem učenja kako treba", navodi Bošnjak.

Kako podsjeća, kod nas su toliko domišljati da idu kod ljekara da im se izvade bubice iz uha kako bi mogli da prepišu i prečicom da dođu do boljih ocjena.

Dobrih primjera za oponašanje najmladjii nemaju mnogo. Od znanja pa do sporta traže se prečice. Najbrži put čini se nađu u korupciji.

Žejko Lučić sociolog kaže da je taj koruptivni metod postao kamenjen zakonima do te mjere da je bavljenje biznisom neracionalno ukoliko ne koristite neke prečice.

Pravila izgleda i postoje da bi se kršila makar je tako u Crnoj Gori. Korupcija je toliko ukorijenjena da smo zaboravili kako je igrati pošteno i postizati rezulatate svojim radom.
Zbog igre koja nije fer-plej i navodnog namještanja utakmica, pod lupom je i dio crnogorskog fudbala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније