Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

20. 09. 2024. 18:28 >> 18:25
Čitaj mi:

nišić

"Zakon o stalnom sezoncu omogućiće fleksibilnije zapošljavanje"

Ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga Naida Nišić saopštila je da će novi Zakon o stalnom sezoncu omogućiti fleksibilnije zapošljavanje u sektorima kao što su turizam i poljoprivreda, gdje je manjak radne snage izražen. Kako je kazala, taj zakon ima za cilj povećanje stope zaposlenosti i poboljšanje poslovnog ambijenta kroz efikasnije regulisanje sezonskog rada.

Ona je govorila na drugom po redu "MFIC Talks” događaju koji je, povodom usvojenih izmjena Zakona o radu, organizovao Savjet stranih investitora u Crnoj Gori.

Razgovor je vodio Tamaš Kamaraši, predsjednik Odbora direktora Savjeta, a događaju su prisustvovali predstavnici kompanija članica Savjeta. Ovo je bila prilika da neki od najznačajnijih stranih investitora iznesu stavove i postave pitanja u vezi sa uticajem novih zakonskih rješenja na poslovno okruženje i tržište rada u Crnoj Gori.

Nišić je istakla da su izmjene Zakona o radu osmišljene s ciljem unapređenja poslovnog ambijenta kroz jasnije definisanje prava i obaveza poslodavaca i zaposlenih. Dodala je da je novim zakonom uvedeno razlikovanje minimalne zarade u odnosu na kvalifikaciju radnika, čime se, uz podršku poslodavaca, jača socijalna pravda na tržištu rada. Takođe, naglasila je važnost Nacionalne komisije za sprečavanje zloupotreba bolovanja, koja će pomoći u otkrivanju nepravilnosti u ovoj oblasti.

Predsjednik Odbora direktora Savjeta, Tamaš Kamaraši, podsjetio je da MFIC Talks koncept ima za cilj da približi predstavnike donosilaca odluka i stranih investitora što je osnov za uspostavljanje kvalitetnog dijaloga i intenzivnije saradnje.

„Usvojene izmjene Zakona o radu direktno utiču na cjelokupni poslovni ambijent u zemlji. Zbog toga je bilo izuzetno važno da danas od ministarke Nišić dobijemo dodatna pojašnjenja, kao i da približimo stavove naših kompanija članica. Drago mi je što ministarka podržava i razumije važnost dijaloga između Vlade i privrede, posebno u procesu kreiranja zakonodavnog okvira koji treba podsticati investicije i doprinositi održivom ekonomskom razvoju Crne Gore”, istakao je Tamaš Kamaraši.

Govoreći o usvojenim izmjenama Zakona o radu, Nišić je dodatno pojasnila neka od rješenja koja su posebno interesovale predstavnike kompanija članica Savjeta. Ona se posebno osvrnula na pitanje angažovanja sezonskih radnika, najavljujući novi Zakon o stalnom sezoncu, koji će omogućiti fleksibilnije zapošljavanje u sektorima kao što su turizam i poljoprivreda, gdje je manjak radne snage izražen. Ovaj zakon ima za cilj povećanje stope zaposlenosti i poboljšanje poslovnog ambijenta kroz efikasnije regulisanje sezonskog rada.

MFIC Talks koncept podržavaju patron članice Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori: Crnogorska komercijalna banka (CKB), One Crna Gora, Jugopetrol, Adriatic Marinas – Porto Montenegro, Luštica Bay i Ekonomik Accountants. Savjet stranih investitora postoji 15 godina i okuplja 41 kompaniju koje zajedno generišu oko 30% crnogorskog BDP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније