Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Aleksandra Dubak Jovančević [ TVCG ]

20. 09. 2024. 19:36 >> 19:35
Čitaj mi:

od 2020. ništa se nije promijenilo

Milovac: Kampanju za podgoričke izbore obilježila zloupotreba državnih resursa

Zloupotreba državnih fondova, prema ocjeni MANS-a, se nastavlja. Isto je, tvrde, i sa partijskim zapošljavanjem pred izbore. Iz Vlade, povećan broj ugovora o djelu, između stalog pravdaju zloupotrebom bolovanja i manjkom radnika potrebnih za održavanje državnih objekata.

Avgust je vrijeme kada javna uprava kolektivno odmara. No, baš ovog avgusta rasla je potreba za radnicima. I baš to problematizuju u MANS-u jer je, kažu, u toku izborne kampanje za ugovore o djelu isplaćeno 25 odsto više nego za isti mjesec godinu ranije. Najviše se zapošljavalo u Upravi za državnu imovinu i Upravi za nekretnine.

Dejan Milovac iz NVO MANS ističe da imamo značajne skokove isplata po ugovoru djelu.

"Što već tradicionalno imamo kao jedan od instrumenata zloupotrebe i uticaja na birače. Vidimo da samo to predizborno zapošljavanje je prilično normalizovano", kaže Milovac.

U Vladi zapošljavanje u toku kampanje ne vide kao problem, jer se kažu bore s mnogo većim.

Ministar finansija Novica Vuković kaže da država ima izvjesne probleme kada govorimo o zloupotrebi bolovanja.

"Gdje jako dug period se zaposleni ne pojavljaju na poslu i mora se reagovati da bi se procesi završavali, to može biti jedan od razloga. Drugi razlog je Uprava za imovinu i nekretnine, tu je došlo do povećanja zbog održavanja objekata u državnom vlasništvu", kaže Vuković. 

Ne štedi se, kaže Milovac, ni za socijalna davanja.

"Ono što možemo da vidimo jeste da je povećana potrošnja upravo u onim dijelovima gdje možemo da zabilježemo određene zloupotrebe i čeka nas brdo podataka kada su u pitanju socijalna davanja, naročito u Podgorici, sa adrese Glavnog rada ali i sa adrese Ministarstva ne samo rada i socijalnog staranja, već i onih koji imaju tu budžetsku stavku", ističe Milovac. 

A kako političke partije troše svoj budžet, MANS je djelimično otkrio uz pomoć Zakona o slobodnom pristupu infomacijama. Transparentnost, kaže Milovac, nije jača strana, naročito većih političkih subjekata.

"Mislim da još uvijek ne postoji svijest o tome da je bavljanje politikom u Crnoj Gori, odnosno trošenje budžeta odgovornost, a ne samo privilegija i da sve političke partije, naročito one nove političke partije koje su na ovom istraživanju imale priličan nizak skor, trebaju da nauče da zapravo su odgovorne za sve ono što dobijaju iz državnog budžeta, odnosno od poreza građana", navodi Milovac.

Nakon 2020. nije se ništa promijenilo, tvrdi Milovac. Sumnja da je zloupotreba državnih fondova i dalje na snazi. Osim toga, ocjenjuje da je kampanju za podgoričke izbore obilježila i zloupotreba državnih resursa. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније