Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ RTS ]

20. 09. 2024. 18:16 >> 18:12
Čitaj mi:

istraga Obalske straže SAD

Podmornica „Titan“ bila pokvarena nekoliko dana prije kobnog zarona

U okviru istrage Obalske straže SAD na saslušanju o smrtonosnoj imploziji eksperimentalne podmornice u junu 2023, bivši direktor kompanije "Oušn gejt" (OceanGate) zadužen za naučna istraživanja, svjedočio je da je podmornica "Titan" bila u kvaru šest dana prije nego što je implodirala 18. juna 2023. godine, pri čemu je poginulo svih pet ljudi na brodu.

Stiven Ros, pomorski naučnik i član posade „Dajv 87“ na četvrtoj misiji „Titana“ 2023. godine, svjedočio je da je ovaj zaron prekinut jer je, nakon ponovnog izrona, kvar platforme uzrokovan problemom sa promjenljivim balastnim rezervoarom, koji je kontrolisao pogon podmornice, doveo do toga da se platforma preokrene za 45 stepeni sa zadnjim pramcem okrenutim nagore, prenosi rts.rs.

Rekao je da su se tokom tog zarona putnici „prevrtali“ i da je jedan član ostao „visi naglavačke“, a drugi priklještene za pramac.

Ovaj zaron podmornice kojom je pilotirao Stokton Raš, osnivač i izvršni operater „Oušn gejta“, odigrao se 12. juna, na oko 670 kilometara od lokacije Titanika.

Dodao je i da je ekipi za podršku bilo potrebno više od sat vremena da podmornicu izvuče iz vode posle ovog kvara, nekoliko dana prije njenog posljednjeg putovanja.

Naveo je i da zna da Obalska straža Sjedinjenih Država nije pregledala podmornicu „Titan“ ni 2021, 2022. ili 2023. godine.

Pomenuo je takođe još dva incidenta tokom 2022. godine, uključujući i glasan prasak prilikom izrona posle ekspedicije „Dajv 80“.

Prije Rosa, članica misije na brodu za podršku, Renata Rohas, koja se pridružila ekspediciji kao dobrovoljac, rekla je da je sve „funkcionisalo savršeno“ prije nego što je podmornica počela da zaranja.

Ali, istakla je u svjedočenju da se sjeća da je došlo do prekida komunikacije i da je pitala kolege: „Nismo se čuli sa njima, gdje su oni?“

Kako je rekla, Rohasova je bila „pomoćnik na platformi“ tog dana, i „uglavnom nije imala zaduženja dok nekome nije bila potrebna pomoć“.

Implozija „Titana“ dovela je u pitanje sigurnosti i dizajna podmornice, kao i materijala korišćenih u njegovoj konstrukciji.

U istrazi ranije ove nedjelje čulo se o sadržaju posljednjih poruka koje su stigle od posade podmornice dok se spuštala ka Titaniku, i da je nekoliko minuta prije tragičnog događaja, poruka bila „Ovdje sve dobro ide“.

Renat Rohas je u svjedočenju navela da je u trenutku kada je komunikacija izgubljena bila na mostu broda, ali da po protokolu je trebalo da se sačeka sat vremena.

Posle sat vremena obratili su se Obalskoj straži. Dodala je i da postoji više protokola za spasavanje podmornice u zavisnosti da li je zaglavljena na dnu okeana, što uključuje slanje pomoći da se oslobodi ili čekanje da se promijeni plima. U slučaju da se podmornica zaglavila, putnici su imali na raspolaganju 96 sati da prežive.

Ali da u konkretnom slučaju, nisu mogli ništa da preduzmu.

Opisala je i jednu od ekspedicija iz 2021. tokom koje se kupola otkačila sa podmornice dok su je izvlačili iz vode, kao i da je vakuum u kupoli podmornice bio pokvaren.

„Mislim da su na kupoli bila samo dva ili četiri zavrtnja.“ Posle tog incidenta kupola je pričvršćena sa 18 zavrtanja za naredne ekspedicije.

Inače, Rohasova priznaje da se nikada nije plašila kada je i sama išla na ekspedicije na „Titanu“.

„Mislim da su bili vrlo transparentni u vezi sa svim aspektima podmornice. Znala sam da postoji rizik i ipak sam odlučila da idem.“

Istraga se nastavlja naredne nedjelje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније