Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

K. J.

24. 10. 2024. 16:39 >> 16:50
Čitaj mi:

Portal objavljuje

Pogledajte kako su se izjasnile sudije Ustavnog suda o žalbama u Kotoru

Snežana Armenko, Momirka Tešić i Faruk Resulbegović su sudije Ustavnog suda koji su smatrali da Ustavni sud ima ovlašćenja da izborni spor ispita u suštini, odlučujući po žalbama u vezi sa izborima u Kotoru. Troje njihovih kolega su bili pri stavu da je izborni postupak strogo formalni i da treba da ispitaju samo procesne nepravilnosti u radu nadležne izborne komisije.

Prema nezvaničnim saznanjima, Budimir Šćepanović, Desanka Lopičić i Dragana Đuranović su bili pri stavu da je izborni postupak strogo formalni i da treba da ispitaju samo procesne nepravilnosti u radu nadležne izborne komisije.

Na današnjoj sjednici Ustavni sud nije donio odluku o žalbama nosioca liste koalicije Demokrata i Pokreta Evropa sad u Kotoru, aktuelnog predsjednika kotorske Opštine, Vladimira Jokić.

"Ustavni sud Crne Gore nije donio odluke jer predlozi sudija izvjestilaca nijesu dobili Ustavom propisanu potrebnu većinu", navedeno je u njihovom saopštenju.

Troje sudija smatralo je da Ustavni sud ima ovlašćenje da izborni spor ispita u suštini, kako bi se omogućilo utvrđivanje konačnih rezultata izbora, i da se nepravilnosti koje su utvrđene, a koje su bile procesnog karaktera i nijesu bitno uticale na izborni rezultat, ne koriste kao pretjerano formalistički razlozi kako bi se izbjeglo ispitivanje izborne žalbe u suštini, a izborni proces ne ostvari svoj demokratski kapacitet.

Svoj pravni stav temeljeli su na tome da obrazloženja pobijanih odluka nadležnih izbornih komisija ne sadrže ocjenu svih navoda istaknutih u prigovorima, te da strogo formalistički pristup obesmišljava funkciju Ustavnog suda da štiti ustavnost i zakonitost u izbornom postupku, ali i samu suštinu izbornog postupka.

''Sa druge strane, troje sudija je smatralo da je izborni postupak strogo formalni postupak koji podliježe strogo formalnim pravilima i da je Ustavni sud isključivo vezan sadržinom rješenja nadležne izborne komisije i ispitivanjem procesnih nepravilnosti u njenom radu, te da takav pristup ne predstavlja pretjerani formalizam već poštovanje zakona, nadležnosti izbornih organa i pravila izbornog procesa'', navedeno je u saopštenju.

Vladimir Jokić je 11. oktobra podnio Ustavnom sudu dvije žalbe u vezi izbornog procesa u tom gradu, od čega se jedna odnosi na izborna dešavanja u vezi biračkog mjesta Mirac, a druga je u vezi sa jednim biralištem u Prčanju, gdje Demokratska partija socijalista (DPS) traži ponavljanje izbora.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније