Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

28. 10. 2024. 20:15 >> 20:26
Čitaj mi:

posliJe izbornog debakla njegove partije

Japanski premijer Išiba isključuje mogućnost ostavke

Japanski premijer Šigeru Išiba naveo je da su "negodovanje" i "bijes" birača doveli do toga da njegova Liberalno demokratska stranka nije osvojila apsolutnu većinu na izborima ali je rekao da neće podnijeti ostavku.

On je najavio "fundamentalne reforme" unutar partije koja je pogođena velikim finansijskim skandalom.

Po dolasku na čelo vlade 1. oktobra ove godine, Išiba je sazvao prijevremene izbore nadajući se da će učvrstiti vlast i položaj svoje LDP koja je na čelu Japana skoro bez prekida sedam decenija.

Međutim, prema projekcijama nacionalne televizije NHK i u očekivanju zvaničnih rezultata, LDP nije osvojio apsolutnu većinu od 233 mjesta u parlamentu, prvi put od 2009. godine.

Brojevi pokazuju i da vladajuća koalicija sastavljena iz LDP-a i male partije Komeito takođe nije uspela da osigura kontrolu nad polovinom od 465 mesta u donjem domu japanskog parlamenta.

LDP je osvojio 191 mjesto a Komeito 24, prema podacima HNK objavljenim jutros.

"Najveći faktor (poraza) je sumnjčavost, negodovanje i bijes koji su izazvani problemima finansiranja i politike", rekao je danas Išiba i obećao da će sprovesti "fundamentalnu reformu" po tom pitanju.

LDP koja je već kažnjena zbog ekonomske situacije i jake inflacije dodatno je pogođena aferom takozvanih crnih kasa u svojim redovima.

Išiba (67) ipak je rekao da hoće da ostane na mjestu premijera da bi izbjegao stvaranje "političke praznine".

"Želim da ispunim svoju dužnost, koja je da se zaštite životi ljudi, da se zaštiti Japan", rekao je on danas novinarima.

Zvaničnik koji je vodio izbornu kampanju partije Šinidžiro Koizumi je ipak danas podnio ostavku.

S druge strane analitičari sumnjaju da vrlo podijeljena opozicija ima kapacitet da formira avez.

Išiba će sada morati da vodi manjinsku vladu (bez apsolutne većine u Parlementu) uz rizik da mu neće proći zakoni, ili da traži nove koalicione partnere.

Šigeru Išiba rekao je danas da u ovoj fazi ne želi da proširi svoju koaliciju opredijeliviši se za rasprave o svojim predlozima zakona sa opozicionim strankama.

Na pretodnim opštim izborima 2021. godine LDP je osvojila apsolutnu većinu sa 259 mjesta u donjem domu Paralmenta. Komeito je osvojio 32 mjesta, i time su formirali koaliciju sa komotnom većinom.

Ako se potvrde zvanični rezultati LDP-ov gubitak većine je najgori rezultat od kada je partija izbubila vlast 2009. godine, i prije nego što je ponovo vraćena 2012. velikom pobjedom Šinza Abea.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније