Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Z.J. [ Tanjug ]

20. 09. 2024. 16:35 >> 16:43
Čitaj mi:

Kristofer Hil

Zemlje Otvorenog Balkana shvatile su potrebu da idu naprijed

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ocijenio je da su zemlje koje su se pridružile inicijativi Otvoreni Balkan zemlje koje su shvatile potrebu da idu naprijed.

"Mogli biste da se vratite vijekovima u prošlost i nikada ne nađete trenutak tako plodan kao sadašnji trenutak, u kome Srbija i Albanija imaju neku vrstu odnosa poštovanja i obije žele da vide miran i uspješan Balkan", rekao je Hil na panel diskusiji "Srbija i SAD, strateški dijalog i partnerstvo za 21. vek" koja je održana na konferenciji "Dan Amerike" u Domu Narodne skupštine u Beogradu.

Kada je riječ o procesu dijaloga Beograda i Prištine, Hil je ocijenio da je veoma važno da sve strane sarađuju sa EU po tom pitanju.

"Evropska unija je uložila svoje napore i svoj prestiž i sve dobre stvari koje može da ponudi", rekao je Hil, dodajući da mora da se sazna da li postoji "put naprijed" kroz proces dijaloga koji vodi EU.

On je ponovio američki stav o potrebi formiranja Zajednice srpskih opština.

"Važno je da svi Srbi shvate da, iako je bilo momenata u prošlosti kada je Srbija bila sama, sada više nije sama. Srbija ima puno prijatelja i smatram da se SAD računaju u jednog od njih", rekao je Hil. 

Kada je riječ o istorijskoj saradnji dvije strane, podsjetio je da se sjutra u Pranjanima obiljležava godišnjica akcije Halijard, spašavanja američkih pilota, što je nazvao jednom od svijetlih tačaka u odnosima Srbije i SAD.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније