Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J.

20. 09. 2024. 21:56 >> 21:58
Čitaj mi:

brenda Gold Apolo

Hezbolah dijelio pejdžere nekoliko sati prije eksplozija uvjereni u bezbjednost

Libanski ekstremistički Hezbolah je dijelio nove pejdžere sa brendom Gold Apolo svojim članovima nekoliko sati prije nego što je hiljade uređaja eksplodiralo u utorak, rekla su dva bezbjednosna izvora.

Izvori na koje se poziva Rojters su time sugerisali da je organizacija bila uvjerena da su uređaji bezbjedni.

Jedan član te proiranske organizacije je u ponedeljak dobio novi pejdžer koji je eksplodirao narednog dana dok je bio još upakovan, rekao je jedan izvor.

Pejdžer dat visokorangiranom članu Hezbolaha dan ranije ranio je njegovog podređenog, rekao je drugi izvor.

U koordinisanom napadu uređaji Gold Apolo su detonirani u utorak širom uporišta Hezbolaha u južnom Libanu, predgrađima Bejruta i dolini Beka na istoku, ubivši 12 i povrijedivši gotovo 3.000 ljudi.

Gold Apolo sa sjedištem u Tajvanu kaže da nije proizveo uređaje korišćene u napadu i tvrdi da ih je proizvela kompanija u Evropi koja ima licencu da koristi njegov brend. Rojters nije bio u stanju da utvrdi gdje su pejdžeri proizvedeni.

Pet hiljada pejdžera doneto je u Liban početkom ove godine. Hezbolah uvozi pejdžere u Liban od 2022.

Rojters je ranije izvjestio da je Hezbolah počeo da koristi pejdžere kako bi izbjegao izraelsko nadgledanje mobilnih telefona posle ubistva komandanata organizacije u ciljanim ubistvima tokom protekle godine.

Organizacija ih provjerava na aerodromima kako bi osigurala da ne aktiviraju alarme, rekla su dva izvora Rojtersu, ali nisu otkrila na kojim aerodromima se to dešavalo.

Nije zapravo ni bilo sumnje na pejdžere, već su te kontrole bile deo rutinske provjere opreme, uključujući naprave za komunikacije, ne bi li se otkrilo da li je podmetnut eksploziv ili mehanizmi za nadgledanje, rekao je jedan izvor.

Drugi izvor je rekao Rojtersu da je u pejdžere podmetnut eksploziv koji je teško otkriti. Rojtersu je takođe rečeno da je do tri grama eksploiziva bilo skriveno u novim pejdžerima očito mjesecima pre eksplozija.

Hezbolah sumnja posle eksplozija da su i drugi njegovi uređaji možda kompromitovani, rekla su dva bezbjednosna i jedan obavještajni izvor Rojtersu.

Zbog toga je pojačana provjera komunikacionih sistema i pažljivo se provjeravaju svi uređaji, te lanci snbdjevanja pejdžerima.

Provjera međutim nje završena do srijede popodne kada su eksplodirali toki-vokiji ubivši 25 i povrijedivši najmanje 650 ljudi.

Hezbolah vjeruje da je Izrael odlučio da detonira toki-vokije jer se pribojavao da će ta organizacija uskoro otkriti da su u njima takođe podmetnuti eksplozivi.

U eksplozijama toki-vokija ubijeno je više ljudi jer su sadržali više eksploziva nego pejdžeri, rekli su jedan bezbjednosni i jedan obaveštajni izvor. U baterijama toki vokija bila je jako eksplozivna supstanca PETN.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније