Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

20. 09. 2024. 13:01 >> 13:27
Čitaj mi:

MILOJKO SPAJIĆ

"Do kraja godine zatvorićemo četiri poglavlja"

Crna Gora će posvećenim radom, do kraja godine, zatvoriti četiri poglavlja u pregovorima o pristupanju sa EU, saopštio je premijer Milojko Spajić.

"Zatvaranje pregovaračkih poglavlja je sljedeća destinacija! Dugo se čekalo na ovaj korak, a Crna Gora će posvećenim radom, do kraja godine, zatvoriti četiri poglavlja, dok će građani, kroz projekte iz Plana rasta, osjetiti konkretne benefite reformi", naveo je on na društvenoj mreži X.

Ranije danas ministarka evropskih poslova Maida Gorčević kazala je da Reformska agenda predstavlja ozbiljan instrument za Crnu Goru i za cijeli Zapadni Balkan.

"To je jedan od najozbiljniji dokumenata koje će Evropska komisija odobriti, a na ovaj način Crna Gora će dobiti 383 miliona eura. Bespovratno 110 miliona, ostalo će biti povoljni krediti", precizirala je Gorčević.

Novac će, dodaje ona, biti isplaćivan "onoliko koliko budemo ispunjavali reformske mjere".

"Očekujemo usvajanje do kraja septembra, a isplata do kraja godine", kazala je ministarka.

Šefovi diplomatija zemalja članica EU u junu su dali Crnoj Gori pozitivan Izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR), čime je nakon duže vremena zemlja napravila važan korak ka članstvu u EU, a evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji poručio da je Evropa spremna za proširenje.

Crna Gora je u februaru 2020. prihvatila novu metodologiju pregovora, po kojoj se nijedno poglavlje ne može privremeno zatvoriti, dok se ne dobije IBAR.

Njegovo dobijanje je pokazatelj da je država napredovala u oblasti vladavine prava i pravosuđa, te da je spremna za narednu fazu usklađivanja sa standardima EU, na putu ka punopravnom članstvu.

Nakon pozitivne ocjene o privremenim mjerilima (IBAR) država je dobila završna mjerila EK .

Ispunjenjem završnih mjerila i zatvaranjem ostalih poglavlja, Crna Gora će moći da zatvori poglavlja 23 i 24, što će ujedno predstavljati i kraj pregovora sa EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније