Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ RTS ]

24. 09. 2024. 13:05 >> 13:05
Čitaj mi:

USKORO

Najiščekivaniji emodži konačno stiže na pametne telefone

Napokon ćemo imati emodži koji nam najčešće nedostaje – iscrpljeno lice sa tamnim podočnjacima. U pitanju je jedan od osam novih emodžija koji će se pojaviti na pametnim telefonima i računarima sljedeće godine.


Emodžipedija, popularni sajt za novosti o emodžijima, najavio je prije nekoliko mjeseci novitete planirane za sljedeću godinu. Junikod konzorcijum, neprofitna organizacija koja nadgleda globalne standarde i novine koji se tiču emodžija, odobrila novu grupu sličica koje planeta svakodnevno koristi u onlajn komunikaciji.

Novih emodžija ima osam, a označavaće umorno lice sa tamnim podočnjacima, cveklu, harfu, drvo bez lišća, otisak prsta, ašov, ljubičastu baricu i zastavu za Sark, maleno udaljeno ostrvo u jugozapadnom dijelu Lamanša, koje pripada Kanalskim ostrvima.

Korisnici pametnih telefona moći će da počnu da koriste nove emodžije na „različitim digitalnim uređajima tokom narednih nekoliko mjeseci i početkom 2025. godine“, navodi Emodžipedija.

Sa više od 60 odsto glasova, iscrpljeno lice osvojilo je titulu „najiščekivanijeg“ emodžija na „takmičenju“ "World Emoji Awards". Ljubičasta barica i ašov su na drugom i trećem mjestu.

Iako djeluje zabavno, drvo bez lišća nalazi se na spisku novih emodžija da bi podiglo svijest o suši i klimatskim promjenama, kaže Brajan Bajhaki, koji je predložio ovu sličicu.

„Suša je prirodni dio klimatskog ciklusa, milionima godina drveće se prilagođavalo ovim teškim uslovima. Ali klima se mijenja, suše postaju sve učestalije, jače i čak se za kratko vrijeme proširila na područja na kojima su uslovi bili bolji“, napisao je Bajhaki.

Operativni sistemi Ios i Android imaju sopstvene liste sličica za komunikaciju na kojima ima i posebno dizajniranih emodžija.

Sličice su postale dio komunikacije čim je to tehnologija omogućila i danas su izuzetno rijetke prepiske u kojima se neće naći baš nijedan emodži. Često se dešava da emodžiji dobiju drugačija značenja od onih koje su dizajneri planirali, što dovodi do smiješnih, ali i neprijatnih situacija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније