Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

Nebojša Šofranac

20. 09. 2024. 12:13 >> 12:13
Čitaj mi:

Tri kola do kraja

Indijska revolucija

Spektakl koji pravi Indija na Olimpijadi je nevjerovatan. U srijedu u sedmom kolu je bio veliki derbi sa Kinom koji je po mnogima trebao da odredi šampiona a na prvoj tabli da se desi susret koji će za dva mjeseca biti u Singapuru za šahovski prijestol Ding Liren-Gukeš. Ali Kina je povukla Dinga, i sa prve table i uopšte, da sačuva tajne za novembar, ili prije iz velikog straha od indijskog tinejdžera, mada nije igrao ni juče u osmom, priča se da opet nema sna.

Ali zato je Gukešu izašao na megdan istinski prvi igrač Kine Vej Dji, osmi igrač svijeta po rejtingu, daleko ispred šampiona svijeta, ali koji je do sad igrao na drugoj tabli da bi se ispoštovala kruna. I bila je strašna partija, branio se sicilijankom Vej i to odlično crnim, u prvih 30 poteza bio čak bolji, ukupno po kompjuteru igrao je sa preciznošću iznad 91%.

Nakon središnje faze partije ušli su u završnicu gdje je Gukeš imao dva skakača a kinez topa, obojica po tri pješaka, po kompjuteru potpuna jednakost. Ali onda se partija razvila u psiho bitku čak do 80.poteza, Gukeš je učinio da njegovi skakači plešu i pokrivaju timskim radom cijelu vertikalu table, dok je kinez imao silnog ali usamljenog topa kojem kao da su falile i ruke i noge.

U 71.potezu sa h3 kinez je požurio misleći da će uzvesti kraljicu, ali Gukeš je i to pokrio i doveo svog pješaka do pretposljednje stepenice, ovaj izraz lica kineza govori sve, morao je da preda. Za sve stručnjake ovo je bila pobjeda "ala Karlsen za Gukeša", dokazao je već i tu zrelost i veličinu, njegov učinak na prvoj tabli je impresivan, donio je 6.5 od 7 mogućih poena Indiji, u prosjeku oko 3070 ELO poena šzo je suludo, već je došao do petog mjesta ali pristiže i vodeće.

Za ovakvog Gukeša sad svi već misle da samo treba da uzme tu krunu u Singapuru, da je on novi šampion svijeta. Ova partija je i odlučila sve, jer ostale su završene remijem, i Indija je dobila veliki derbi sa Kinom 2.5:1.5, udaljivši je od sebe. Nakon sedam kola Indija je imala maksimalnih 14 bodova, Iran senzacionalno odmah na 13, a šampion Uzbekistan, Mađarska, Srbija i Jermenija 12, super jaka USA i mnoge druge ekipe na 11, dok su naši bili u velikoj grupi sa 10 (nažalost sinoćnji poraz 1.5:2.5 od Turske i pored nove pobjede Kadrića na prvoj tabli nas usporava ka plasmanu iz snova).

I onda se desilo jučerašnje osmo kolo gdje je Indija igrala baš sa najbližim pratiocem Iranom, a čekao se veliki derbi Srbija-Uzbekistan, evropski protiv olimpijskog šampiona.

Indija je međutim pregazila Iran čak 3.5:0.5, identično kao što je uradila sa Srbijom i mnogim sjajnim ekipama. Opet je Gukeš briljirao na prvoj tabli i to crnim figurama, a slavio je crnim i Erigaisi na trećoj, nakon što je protiv Kine odigrao svoj jedini remi. Učinak Arjuna Erigaisija je fantazija, 7.5 od mogućih 8 poena je donio na trećoj tabli, u ritmu 2980 ELO poena, i o njemu će se tek pričati, ali naravno zbog rejtinga rivala na prvoj tabli Gukeš osvaja jos više rejting poena.

Jedino Pragnananda juče nije slavio, ali premoćni su, imaju svih 16 bodova nakon 8 kola, i nevjerovatan poen skor 27/32. Tri kola prije kraja sada su im najbliži pratioci Uzbekistan i domaža Mađarska sa po 14, ali Indija je Mađarsku već pregazila 3:1. Uzbekistan je dobio sinoć veliki derbi sa Srbijom 2:5:1.5, presudio je poraz Predkea na prvoj tabli, mada su sve partije bile neizvjesne, Srbija ostaje na 12, i vjerovatno kraj velikih snova nakon što je prekjuce demolirala Holandiju. Dakle, ostaje da Uzbekistan pokuša čudo, opet igraju odlično, Iran je ostao na 13, toliko sada ima i USA nakon pobjede u velikom derbiju sa Jermenijom gdje je upravo bivši jermen Aronijan bio ključan.

Tako da sa 6 bodova u igri nije još gotovo, Indiju čeka jos derbija danas, sjutra i preksjutra, međutim mnogi postavljaju samo pitanje da li ih neko može spriječiti da završe epski sa 22 boda. Pomjeraju granice sa tako mladim timom, dominiraju i u ženskoj konkurenciji, na sceni je zaista šahovska revolucija.

A pojedinačno velika je trka za zlato na prvoj tabli, jer iako Gukeš očarava, i ubjedljivo prvi igraš svijeta po rejtingu Magnus Karlsen igra sjajno, i juče je dobio crnim figurama i u top formi je, šteta sto je Norveška završila 2:2, jer bila bi blizu senzacionalne medalje, konačno su i oni u vrhu. Ali imaju još šansi, tek slijede sudari ovih ekipa iz vrha koji ce istumbati dodatno tabelu, a sanja se taj okršaj Karlsena i Gukesa koji je maksimum što šah može trenutno da pruži i kako se šuška moguća anticipacija pravog okršaja za prijestol 2026.godine, jer dolazak mladog Gukeša na tron inspirisao bi Karlsena da se vrati. Taj duel je neizbježan i moze da probudi globalno interesovanje kao kultni Karpov-Kasparov.

Danas od 15 sati mega derbi Indija-Uzbekistan (16:14 bodovi), možda posljednja prepreka za Gukeša i drugove, ali i kad bi eventualno završilo 2:2 ostala bi neka mogućnost za amerikance koji danas igraju takođe veliki derbi sa Mađarskom (13:14) i koji još nisu igrali sa vodećom Indijom.

Okršaj Mađarska-USA je zaista za praćenje na svakoj tabli, u svakom slučaju je krucijalan za neku od medalja. Mogla bi se danas očekivati i pobjeda Kine protiv Irana (i jedni i drugi 13 bodova), dok Norveška igra protiv Slovenije (i jedni i drugi 12). Srbija da se oporavi protiv neugodne Kube, a naši imaju veliku priliku protiv Andore da hvataju 12 bodova i ponovo gornje vode.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније