Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 10. 2024. 06:39 >> 06:39
1
Čitaj mi:

simon vojaž

Četiri i po godine sramote

Četiri i po godine ni jedan zvaničnik ni državni ni lokalni nije kazao jednu jedinu riječ na račun zatvorene autobuske stanice u Beranama i svega što se izdešavalo sa beranskom kompanijom “Simon vojaž”. Predsjednik štrajkačkog odbora Nenad Radičević rekao je da je to svojevrsna sramota, kao i da je nedopustivo da predstavnici ministarstva saobraćaja dođu u posjetu Beranama, kao što su nedavno bili, a da nisu ni prošli pored autobuske niti pozvali radnike na razgovor.“

Sve je počelo u maju 2020. godine, za vrijeme vlade DPS. Očekivali smo da će nove vlasti riješiti ovaj problem, a od tada su se promijenile još vlade, a ovaj krupni problem je ostao I stanje je, zapravo, još gode nego što je bilo” – kazao je Radičević.On je podsjetio ma dešavanja koja su uslijedila poslije uvođenja stečaja i pljačke koja je kulminirala prodajom devet najboljih autobusa za 34 hiljade euraminista.

“Mi smo zatražili ranije prijem kod Specijalnog državnog tužioca jer smatramo da se ovdje radi o organizovanom kriminalu. Odgovor ni poziv nismo dobili, a bez odgovora su I naše krivične prijave koje smo podnosili”, kazao je Radičević.

Predsjednik štrajkačkog odbora je kazao da je je za nama još jedna ljetnja sezona koja je po prometu autobuskog saobraćaja kroz Berane možda bila i rekordna, a kakve gužve su vladale na ulici gdje se nalazi improvizovno stajalište to je bilo i sramno i opasno.

“Opasno i za putnike i za vozače koju tuda prolaze ili parkiraju autobuse. Samo je sreća da nije do sada bilo nekog ozbiljnijeg incidenta”, rekao je Radičević.

Nezadovoljstvo iskazuju i putnici koji svakodnevno čekaju na tom stajalištu, kao I vozači drugih autoprevoznih firmi.

“Meni ništa nije jasno. Godinama sam na ovoj liniji kroz Berane i ne shvatam da nema nikoga da otključa autobusku, samo da autobusi tamo ulaze i da putnici ne čekaju na ulici. Ovo još nigdje nisam vidIo”, rekao je jedan od vozača iz autobusa iz Srbije.

Nenad Radičević podsjeća da su u Beranama brzo lokalni izbori, i poziva da se sada ne šalju poruke kada nisu do sada.

“Pogledajte društvene mreže. Građani su ogorčeni. Pustaju se priče o aerodromu, a ni jedna vlast nije u stanju da četiri i po godine riješi problem autobuske stanice. Kod naroda te priče više ne prolaze”, kazao je Radičević.

Kriza u najvećem autoprevoznom preduzeću na sjeveru države započela je odavno, a kulminirala je u maju 2020. godine, kada su radnici stupili u generalni štrajk.

Tada su im vlasnici bili dužni plate i druga potraživanja za pune dvije godine.

Vjerovalo se da će uvođenjem stečaja da se prekine haotično stanje na ulicama u pogledu parkiranja autobusa, ali se to nije dogodilo. Iz Direkcije za drumski saobraćaj tadašnjeg Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) tada je rečeno da su sve činili u proteklom periodu, odnosno da se „intezivno radilo na rješavanju problema funkcionisanja autobuske stanice Berane“.

Kako je rađeno i danas se poslije toliko vremena vidi. Dok se sve to dešava, građani koji koriste usluge javnog prevoza ne mogu doći do osnovnih informacija o polascima autobusa, da li ima ili nema karata, jer autoprevoznici nemaju gdje projaviti ni polaske, niti broj slobodnih mjesta u autobusima.

Radičević podsjeća da je međuvremenu je lukseburgški državljanin Simon Bernard podnio krivičnu prijavu protiv svog partnera u Crnoj Gori Mehmeda Adrovića, visokog funkcionera Demokratske partije socijalista, za zloupotrebu službenog položaja i navodnog falsifikovanja njegovog potpisa.

“I ta krivična prijava je završila u Specijalnom državnom tužilaštvu, i pokrenut je izviđaj, ali ne znamo ni sa tim šta je bilo”, kaže Radičević.

Adrović je u međuvremenu otuđio mašine iz fabrike peškira u svom selu Bor kod Petnjice, koja je ušla u stečajnu masu, jer je utvrđeno da je izgrađena novcem “Simon vojaža”, da bi kasnije tvrdio kako su vraćene kada se oko toga podigla galama i zaprijetila krivična prijava i njemu i stečajnom upravniku jer nije zaštitio stečajnu masu.

Stečajni upravnik kompanije “Simon vojaž”, Lado Šekularac, odavno ne odgovara na pitanja koja mu Portal RTCG postavlja, zapravo prestao je da odgovara od kada je prodao autobuse i kada je upitan nešto u vezi sa tim.

“Ovo je bruka ne Berana, ovo je bruka države I sve četiri vlade koje su se izmijenile, a ni jedna nije ni pokušala da za početak makar natjera stečajnog upraqvnika da otključa autobusku stanicu da autobusi ulaze i putnici se sklone sa ulice. Zbog toga niko materijalno ne bi bio na gubitku, pa neka onda polako rješavaju sve ostalo”, kaže Radičević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније