Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

28. 10. 2024. 14:55 >> 15:05
Čitaj mi:

REAGOVALI

Opština Zeta traži da Radović bude kažnjen, on se nada će se rukovodstvo odbraniti od uticaja politike

Opština Zeta negodovala je zbog izvještavanja novinara TVCG Aleksandra Radovića uoči manifestacije "Dani zetskih kolača i priganica", u okviru kojih je nastupila i srpska folk pjevačica Jelena Karleuša. Dok traže da rukovodstvo naše kuće pokrene "hitnu istragu", Radović kaže da je izjavu direktorice TO Zeta doživio kao prijetnju te se nada da će rukovodstvo RTCG smoći snage da se odbrani od uticaja politike i napada na njega kao novinara, i da će biti adekvatno nagrađen za iskazanu slobodnu, hrabru i istinitu riječ.

 

U Opštini Zeta smatraju da je izvještavanje Radovića sa domaćinom manifestacije, v.d. direktoricom Turističke organizacije Tatjanom Bojanić, "u najmanju ruku skandalozno i nedopustivo".

"Pomenuta persona ni u jednom momentu nije uvažila svoju sagovornicu, aktere manifestacije kao i samu Opštinu Zeta, pa s tim u vezi tražimo da odmah reagujete i da protiv istog pokrenete disciplinski postupak jer njegovo ponašanje i shvatanje medijske profesije se kosi sa svim moralnim načelima kao i etičkim normama, pa Vas molimo da postupite u skladu sa zakonom i pravilnikom jer istom nije prvi put da pravi slične incidente koji omalovažavaju, u ovom slučaju, Zećane i aktere ove tradicionalne manifestacije", piše u obraćanju Opštine Zeta rukovodstvu RTCG-a.

Najavili su da će sa postupanjem Radovića upoznati medije, Delegaciju Evropske unije i "sve relevantne adrese", uz ocjenu da taj novinar "u kontinuitetu sije mržnju i pokušava da diskredituje ljude koji imaju karijeru o kojoj on vjerovatno može samo da sanja".

"Takođe ga podsjećamo, pošto je pominjao kokain u svom 'medijskom nastupu', da ima više sagovornika na tu temu koje je 'zaboravio', a koji su u zanosu raznih opijata pjevali da su 'jači od Srbije', ali vjerovatno je opet slučajno zaboravio da se dotakne onih koji su mu omogućili da obitava tolike godine na medijskom nebu Crne Gore. Mada, da budemo iskreni, sumnjamo da je ovo lice u trenutku intervjuisanja naše koleginice bilo možda pod dejstvom tih istih opijata. I ono što je najžalosnije za nas, jeste da jedan zetski potomak da sebi za pravo da vrijeđa i nas i naše goste, pa s tim u vezi Vas i obavještavamo što se Opštine Zeta tiče ta persona i mi kao lokalna samouprava sigurno više nikad nećemo imati nikakvu saradnju, a sa velikom pažnjom ćemo pratiti postupanje vaših nadležnih tijela u pomenutom skandaloznom nastupu ovog čovjeka kojeg plaća svaki građanin Crne Gore", pišu iz lokalne samouprave.

Radović se danas oglasio povodom jučerašnjeg nastupa i kako je kazao, pritisaka i prijetnji koje su mu upućene te pojasnio da mu se sagovornica, direktorica TO Zeta Tatjana Bojanić, kao novinaru TVCG-a nije javljala na telefon u subotu, tj. dan ranije, a ni sjutra ujutro.

Napominje da su svi pozivi evidentirani.

On je na Fejsbuku između ostalog napisao da je odmah sinoć pisao Sindikatu medija, obavijestio i Sindikat RTCG-a i još nekoliko adresa o prijetnjama, a da je savjetovan i da slučaj prijavi policiji, što nije htio.

"Nadam se da će rukovodstvo RTCG smoći snage da se odbrani od uticaja politike i napada na mene, pa da me ko zna koji put ne premjeste na drugo radno mjesto, kazne itd, što sam odavno navikao, nažalost, već da ću biti adekvatno nagrađen za iskazanu slobodnu i hrabru i istinitu riječ. Javnost, ubijeđen sam zna koliko sam se u svojoj karijeri vodio profesionalnim standardima i objektivnim informisanjem", napisao je Radović.

Oglasio se i Sindikat medija, dostavljajući medijima objašnjenje koje im je Radović dostavio u nedjelju popodne.

Sindikat medija je podsjetio na član 11 stavovi 1 i 2 Zakona o nacionalnom javnom emiteru koji govori o nezavisnosti novinara:

„Novinar i drugi zaposleni koji učestvuje u kreiranju programskog sadržaja Javnog medijskog servisa nezavisan je u svom radu i djeluje u interesu javnosti. Licu iz stava 1 ovog člana ne može prestati radni odnos, ne može mu biti umanjena zarada, promijenjen status u redakciji ili utvrđena odgovornost zbog stava ili mišljenja koje je izrazio u skladu sa profesionalnim standardima i programskim pravilima.“

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније