Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

28. 10. 2024. 16:06 >> 16:06

sjednica koordinacionog tijela

Implementacija Reformske agende 2024–2027 ključ za ubrzanje evrointegracija

Implementacija Reformske agende, kroz koju će Crna Gora dobiti 383,5 miliona eura, biće ključna za ubrzanje integracija naše države u EU, ocijenjeno je na prvoj sjednici Koordinacionog tijela za praćenje sprovođenja Reformske agende 2024–2027. Sjednicom je predsjedavala ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, uz učešće predstavnika nadležnih resornih ministarstava za pojedine reformske mjere iz ovog dokumenta.

Otvarajući sjednicu ministarka Gorčević se osvrnula na odluku Evropske komisije koja je 23. oktobra usvojila Reformsku agendu Crne Gore, prateći pozitivno mišljenje država članica Evropske unije, čime su ispunjen glavni uslov za povlačenje novca iz Instrumenta za reformu i rast u okviru Plana rasta za Zapadni Balkan.

Istakla je da će podrška EU iz ovog instrumenta približiti crnogorsku ekonomiju ekonomiji država članica EU i pružiti kompanijama iz Crne Gore mogućnost učešća na jedinstvenom tržištu EU. U konačnom, time će se podstaći unapređenje društveno-ekonomskog ambijenta, ali i temeljne reforme koje će podstaći ekonomski rast Crne Gore.

„Međutim, ozbiljan i naporan rad institucija tek predstoji, jer će upravo od toga zavisiti uspješna implementacija mjera iz Refromske agende, na dobrobit Crne Gore i njenih građana“ naglasila je Gorčević u uvodnom izlaganju.

U radnom dijelu sjednice ukazano je da će reforme planirane kroz ovaj dokument doprinijeti ubrzanju ekonomske konvergencije Crne Gore ka prosjeku Evropske unije i bržoj integraciji u EU.

Generalni direktor Direktorata za koordinaciju finansijske podrške EU u Ministarstvu evropskih poslova, Bojan Vujović, istakao je da Reformska agenda osigurava podršku EU u kombinaciji bespovratnih sredstava i povoljnih kredita.

„Za Crnu Goru je od ukupnog iznosa podrške od 383,5 miliona eura predviđeno da 178,5 miliona eura bude obezbijeđeno u vidu budžetske podrške, dok će preostalih 205 miliona eura biti usmjereno na finansiranje infrastrukturnih projekata kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir (ZIO)”, naveo je Vujović, dodajući da će ovaj instrument omogućiti crnogorskim kompanijama bolje prilike na jedinstvenom tržištu EU.

Kako bi se obezbijedila nesmetana implementacija Reformske agende, nadležna ministarstva su zadužena da za svaku reformu i korak dostave informaciju o trenutnom statusu sprovođenja, kao i planove implementacije za naredni period, sve do ostvarenja planiranih rezultata. Dogovoreno je da će Ministarstvo evropskih poslova i Ministarstvo finansija zajedno raditi na kompletiranju pravnog osnova i kreiranju sistema koordinacije i nadgledanja mjera iz Reformske agende.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније