Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

21. 09. 2024. 19:10 >> 19:11

Vujovićeva

Zajednička odgovornost svih je svijet u kojem vlada mir, razumijevanje i prosperitet

Svi segmenti društva, od obrazovnih institucija do kulturnih ustanova i medija, imaju ključnu ulogu u promovisanju mira kroz učenje o toleranciji,empatiji, o međusobnom poštovanju. Zajednička odgovornost svih aktera u drustvu je da stvorimo svijet u kojem će prevladavati mir, razumijevanje i prosperitet za sve.

 

To je, povodom Međunarodnog dana mira, saopštila ministarka kulture i medija Tamara Vujović, navodeći da je ovaj datum u vremenu kada se svijet suočava sa brojnim krizama i sukobima, prilika da se podsjetimo na univerzalne vrijednosti mira.

„Svjedoci smo tragičnih ratova koji se vode širom svijeta, od Ukrajine, Palestine..do drugih područja pogođenih sukobima, u kojima su životi miliona nevinih ljudi ugroženi. Ratovi donose tragične gubitke ljudskih života, ali i dugoročne posljedice na društva, kulture i budućnost mnogih generacija. Snažno osuđujemo svaki oblik nasilja i netrpeljivosti i apelujemo na hitno okončanje sukoba, ističući važnost dijaloga i pronalaženja diplomatskih rješenja“, istakla je Vujović.

Prema njenim riječima, u savremenom dobu, terorizam i nasilni ekstremizam nastoje da destabilizuju društva i šire mržnju, dok klimatske promjene, naročito u siromašnim i nerazvijenim dijelovima svijeta, izazivaju nove oblike ranjivosti, prisilnih migracija i dodatnih rizika za mir.

„Ove globalne izazove nijedna država ne može sama prevazići, stoga je danas, više nego ikad, potrebna solidarnost i zajedničko djelovanje međunarodne zajednice“, kazala je Vujović.

Ukazala je da nas Međunarodni dan mira podsjeća da samo kroz ljubav, slogu i međusobno razumijevanje možemo ostvariti kako lični, tako i globalni mir.

“Kao država koja je u ne tako davnoj prošlosti osjetila odjeke i posljedice rata u regionu, čije rane ni danas nisu zaliječene, podsjećamo na univerzalnu vrijednost života u miru.Samo u miru i bezbjednosti, mogu se razvijati puni ljudski potencijali. Vrijednost mira moramo uvijek akcentovati”, kazala je ona.

Kultura i umjetnost  najbezbolnije i najranije, nakon sukoba- mogu prevazilaziti nerazumijevanja i na simboličkoj ravni približavati stavove, načine posmatranja onoga što je bilo.

„U vremenu kada podjele i sukobi često zatamnjuju put ka miru, kultura nas podsjeća na našu zajedničku humanu prirodu i vrijednosti koje nas povezuju“, navela je Vujović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније