Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P. R. [ Beta ]

23. 09. 2024. 16:15 >> 16:56
Čitaj mi:

IZRAELSKA VOJSKA

Civili na jugu Libana da napuste domove u roku od dva sata

Izraelska vojska je danas pozvala civile u dolini Beka na istoku Libana da u roku od dva sata napuste svoje domove u kojima libanski proiranski Hezbolah skladišti oružje.

"Pripremamo se da napadnemo terorističke mete u dolini Beka u skoroj budućnosti. Hezbolah tamo skladišti oružje u civilnim zgradama, koristi stanovništvo kao živi štit i svjesno ga dovodi u opasnost", rekao je portparol izraelske vojske Daniel Hagari na konferenciji za novinare.

On je naveo da upozorava libanske stanovnike u selima u dolini Beka, a posebno one koji su u blizini zgrada ili u domovima gdje su skladišta raketa i oružja, da se odatle odmah udalje, prenijeli su izraelski mediji.

Hagari je rekao da stanovnici doline Beka vide danas "akcije koje se preduzimaju na jugu Libana", da Hezbolah namjerava da ispali oružje na teritoriju Izraela i da izraelska vojska to neće dozvoliti.

U dosadašnjim napadima na južni Liban na meti se našlo oko 300 položaja Hezbolaha. Hagari je rekao da je svaki dom, koji su danas pogodile izraelske vazduhoplovne snage, Hezbolah koristio da skloni oružje.

Dodao je da se na jugu Libana vidi da oružje eksplodira u kućama, jer su u njima rakete, dronovi i projektili namijenjeni za ubistvo izraelskih civila.

"Ako ste u kući u kojoj je oružje Hezbolaha, ili u blizini, morate u roku od dva sata da odete na razdaljinu ne manju od 1.000 metara izvan sela ili idite u glavnu školu u blizini i ne vraćajte se do daljeg", objavio je Avišaj Adraji, portparol izraelske vojske za arapski jezik.

U stotinama izraelskih vazdušnih udara na jug Libana danas je ubijeno najmanje 100 osoba, nakon što je izraelska vojska pozvala stanovnike da se odmah evakuišu sa lokacija na kojima, prema njenim tvrdnjama, ekstremisti Hezbolaha skladište oružje, navodi Asošijeted pres.

Stanovnici sela na jugu Libana objavili su na društvenim mrežama fotografije na kojima se, kako tvrde, vide posljedice udara. Izraelska vojska tvrdi da napada mete povezane sa Hezbolahom.

Talasu vazdušnih udara prethodio je napet dan u kojem je Hezbolah na sjever Izraela ispalio više od 100 raketa, od kojih su neke pale blizu grada Haifa.

Hezbolah je saopštio da je to odgovor na izraelski vazdušni napad na predgrađe Bejruta u petak, u kojem su ubijeni komandant Hezbolaha, desetine članova te proiranske šiitke organizacije, kao i civili, uključujući žene i djecu.

Prošle nedjelje su širom Libana eksplodirale hiljade komunikacionih uređaja koje uglavnom koriste članovi Hezbolaha. Poginulo je 39 osoba, a ranjeno je oko 3.000. Hezbolah je za taj napad optužio Izrael, koji nije ni negirao te tvrdnje ni preuzeo odgovornost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније