Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

23. 09. 2024. 17:32 >> 17:32
2

"NE RAZUMIJU VRIJEDNOST SLOBODE"

Rusija isključena iz obilježavanja 80. godišnjice oslobađanja Aušvica

Predstavnici Rusije isključeni su iz ceremonija obilježavanja 80. godišnjice oslobađanja logora Aušvic-Birkenau od strane Crvene armije, objavio je danas muzej Aušvic ocjenjujući da bi takvo prisustvo bilo "cinično" zbog rata u Ukrajini.

To je treće uzastopno isključenje Rusije iz komemoracija od kada je Moskva pokrenula rat u Ukrajini u februaru 2022. godine, saopštio je danas Muzej Aušvic.

Do invazije Ukrajine Rusija je uvijek učestvovala u ceremonijama koje se održavaju svake godine 27. januara, dana kada su sovjetski vojnici stigli do vrata nacističkog kampa, gdje se nalazilo oko 7.000 preživjelih.

"To je godišnjica oslobađanja (logora). Sjećamo se žrtava, ali takođe slavimo slobodu. Teško je zamisliti prisustvo Rusije, koja očigledno ne razumije vrijednost slobode", rekao je direktor memorijalnog centra bivšeg njemačkog nacističkog logora Pjotr Čvinski, u saopštenju.

Muzej Aušvic je ocijenio kao "varvarski čin" rusku invaziju Ukrajine.

Logor Aušvic-Birkenau, izgrađen u okupiranoj Poljskoj, simbol je genocida koji je počinila nacistička Njemačka nad šest miliona evropskih Jevreja, od kojih je jedan milion umro u tom logoru između 1940. i 1945. sa više od 100.000 ljudi koji nisu bili Jevreji.

Njemački nacisti tu su takođe ubili 80.000 Poljaka koji nisu bili Jevreji, 25.000 Roma i 20.000 sovjetskih vojnika.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније