Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

 [ BBC ]

21. 09. 2024. 16:31   >>  19:26

Eksplozija pejdžera i toki-vokija u Libanu: Šta ne znamo

Posle eksplozije hiljade pejdžera i radio uređaja u dva odvojena incidenta u Libanu - kada je povređeno hiljadu ljudi, a najmanje 37 poginulo - još uvek se sklapaju kockice kako je takva operacija izvedena.

Ikom toki-voi
Reuters

Posle eksplozije hiljade pejdžera i radio uređaja u dva odvojena incidenta u Libanu - kada je povređeno hiljadu ljudi, a najmanje 37 poginulo - još uvek se sklapaju kockice kako je takva operacija izvedena.

Liban i Hezbolah, čiji su pripadnici i komunikacioni sistemi bili na meti, optužuju Izrael - ali Izrael još nije komentarisa optužbe.

BBC je pratio trag od Tajvana do Japana, Mađarske, Izraela i nazad u Liban.

Ovo su pitanja na koja još nema odgovora.

Kako su pejdžeri kompromitovani?

Prve spekulacije su išle u pravcu da su pejdžeri možda hakovani na komplikovan način i zbog toga eksplodirali. Ali stručnjaci su brzo odbacili tu teoriju.

Da bi izazvali štetu kakvu jesu, mnogo je verovatnije da je u njih postavljen eksploziv pre nego što su stigli u ruke Hezbolaha, kažu eksperti.

Na slikama uništenih ostataka pejdžera vidi se logo malog tajvanskog proizvođača elektronike: Gold Apolo.

BBC je posetio kancelarije ove firme, u velikom poslovnom parku u neupadljivom predgrađu Tajpeja.

Osnivač kompanije, Su Čing-Kuang, delovao je šokirano. Negirao je da njegova firma ima bilo kakve veze sa tom operacijom.

„Pogledajte fotografije iz Libana", rekao je novinarima ispred kancelarije.

„Na njima ne piše Napravljeno na Tajvanu, mi nismo napravili te pejdžere!"

Ukazao je na mađarsku firmu: BAC Konsalting.

Su je rekao da je pre tri godine dao licencu za zaštitni znak Gold Apolo firmi BAC, dozvolivši im da koriste njihovo ime na pejdžerima koje prave.

Rekao je da su uplate novca iz mađarske firme bile „veoma čudne" - kao i da je bilo problema sa uplatama koje su dolazile sa Bliskog istoka.

unisteni uredjaji
AFP

Kako je mađarska firma povezana sa operacijom?

BBC novinari posetili su registrovanu kancelariju kompanije BAC Konsalting, smeštenu u stambenom delu Budimpešte, glavnog grada Mađarske.

Čini se da istu adresu deli 12 drugih kompanija - a niko u zgradi nije mogao ništa da nam kaže o BAC Konsaltingu.

Mađarske vlasti kažu da je firma, koja je osnovana 2022. godine, uglavnom „trgovinski posrednik, bez proizvodnih ili operativnih kapaciteta u zemlji".

Na brošuri BAC-a, koja je objavljena na mreži LinkedIn, izlistana su imena osam organizacija sa kojima je kompanija navodno sarađivala - među njima je i Odeljenje za međunarodni razvoj Ujedinjenog Kraljevstva (DfID).

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije - koje je preuzelo odgovornosti DfID-a - reklo je za BBC da je u procesu istrage. Ali na osnovu prvobitnih razgovora, nema bilo kakvih veza sa firmom BAC.

Na sajtu firme BAC navodi se jedna osoba kao njen izvršni direktor i osnivač - Kristiana Barsoni-Arčidiakono

BBC novinari su nekoliko puta pokušali da stupe u konakt sa Barsoni-Arčidiakono, ali bez uspeha.

Ipak, navodno je govorila za NBC Njuz, rekavši: „Ja ne proizvodim pejdžere. Ja sam samo posrednik".

Pa ko zaista stoji iza firme BAC Konsalting?

Njujork Tajms je preneo da je kompanija zapravo bila paravan za izraelsku obaveštajnu službu.

Novinari ovog lista citiraju tri izraelska zvaničnika, koji kažu da su napravljene još dve fiktivne firme kako bi se sakrili identiteti ljudi koji su zapravo proizvodili pejdžere: izraelski obaveštajni agenti.

BBC nije bio u mogućnosti da nezavisno potvrdi ove navode - ali znamo da su vlasti u Bugarskoj sada počele da istražuju firmu povezanu sa BAC.

Bugarska televizija bTV je u četvrtak izvestila da je 1.6 miliona evra povezanih sa napadom uređajima u Libanu prošlo kroz Bugarsku, a kasnije poslato u Mađarsku.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Kako su radio uređaji kompromitovani?

Poreklo radio uređaja, koji su eksplodirali u drugom talasu napada, još su manje poznati.

Znamo da su makar neki od onih koji su eksplodirali IC-V82 modeli koje proizvodi japanska kompanija IKOM.

Hezbolah je kupio ove uređaje pre tri meseca, prema izvoru iz sektora bezbednosti koji je govorio za agenciju Rojters.

Prethodno je izvršni direktor prodaje u američkoj filijali IKOM-a rekao za Asošijeted Pres da se čini da su radio uređaji koji su eksplodirali u Libanu kopije proizvoda koja ta kompanija nije napravila - dodavši da je lažnjake lako naći onlajn.

Novinari BBC su veoma brzo pronašli IC-V82s IKOM modele na onlajn prodavnicama.

Iz IKOM-a su u saopštenju naveli da su prestali da proizvode i prodaju taj model pre skoro deceniju, u oktobru 2014. godine - kao i da su obustavili proizvodnju baterija za te uređaje.

Dodali su da nemaju proizvodnju u drugim zemljama - i da se svi radio uređaji prave u fabrici na zapadu Japana.

Prema novinskoj agenciji Kjodo, direktor IKOM-a Jošiki Enomojo rekao je da fotografije oštećenja oko odeljka za baterije na eksplodiranim toki-vokijima ukazuju na to da je eksploziv možda naknadno postavljen

Kako su uređaji detonirani?

Na snimcima se vide kako žrtve napada posežu za džepom nekoliko sekundi pre nego što će uređaji eksplodirati, izazivajući haos na ulicama, u prodavnicama i domovima širom zemlje.

Libanske vlasti su zaključile da su detonacije izvršene „elektronskim porukama" koje su poslate, prema pismu misije Libana pri Ujedinjenim nacijama, prenosi Rojters.

Citirajući američke zvaničnike, list Njujork tajms navodi da su pejdžeri pre detonacije dobili poruke koje su izgledale kao da ih šalju vođe Hezbolaha. Ali poruke su izgleda pokrenule detonaciju, navodi američki list.

Još ne znamo kakve su poruke poslate uređajima.

Da li su još neki uređaji sabotirani?

Ovo je pitanje koje mnogi u Libanu postavljaju - uplašeni da bi i drugi uređaji, kamere, telefoni ili laptopovi mogli biti puni eksploziva.

Libanska vojska je na ulice Bejruta poslala robota za uklanjanje bombi na daljinsko upravljanje, kako bi izvršavala kontrolisane eksplozije.

BBC timovi u Libanu su zaustavljeni i od njih je traženo da ne koriste telefone ili kamere.

„Svi jednostavno paniče… Ne znamo da li je bezbedno pored telefona, laptopova. U ovom trenutku sve izgleda kao opasnost i niko ne zna šta da radi", rekla je za BBC žena po imenu Gida.

Zašto se napad sada dogodio?

Postoji nekoliko teorija o tome zašto su uređaji eksplodirali baš ove nedelje.

Jedna od njih je da je Izrael izabrao ovaj trenutak da pošalje užasavajuću poruku Hezbolahu, posle skoro godinu dana eskalacije na granici, pošto je Hezbolah ispalio rakete na ili u blizini severa Izraela dan pošto je Hamas izvršio napad 7. oktobra.

Druga teorija kaže da Izrael nije nameravao da pokrene napad u ovom trenutku, ali da je potez bio iznuđen iz straha da će zavera biti otkrivena.

Prema američkom mediju Aksios, originalni plan je bio da se napad pejdžerima iskoristi kao uvod u sveopšti rat, a da se na taj način pokuša onesposobljavanje boraca Hezbolaha.

Ali, dodaje se, pošto je Izrael saznao da je Hezbolah postao sumnjičav, odlučili su da napad pokrenu ranije.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније