Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J./B.B.

07. 07. 2024. 09:03 >> 09:03

OSVRT

Svjedok sedmice: Bojana Jokić

Sedmicu koja je za nama obilježili su različiti događaji, na žalost ni ove sedmice se ne možemo pohvaliti da smo imali više lijepih nego negativnih vijesti, ali to je negdje sviknuta zbilja, te nas takve stvari nažalost ne iznenađuju.

Ponedjeljak 01.07.

U parlamentu je bilo burno, premijer Milojko Spajić je trebao da odgovara na poslanička pitanja u sklopu zakazanog premijerskog sata, ali su poslanici DPS-a blokirali govornicu i spriječili održavanje premijerskog sata. Predsjednik Skupštine CG Andrija Mandić je nakon prekida sjednice najavio zakazivanje novog premijerskog sata za 19. jul. Partije su izuzetno oštrom retorikom raspravljale o trenutnim političkim nesuglasicama, te su se mogle čuti i teške riječi koje su poslanici upućivali jedni drugima, ali i članovima vlade, te samom premijeru. Uslijedila je rasprava i o tome zašto je Šarl Mišel odgodio posjetu Crnoj Gori, na šta je predsjednik Milatović u izjavi za medije reagovao i izglasavanje Rezolucije o Jasenovcu cijenio kao razlog njegovog nedolaska.

Utorak 02.07.

Dvije osobe stradale su u nevremenu koje je oko podne pogodilo Crnu Goru, stradao je radnik gradilišta u Čanju, a druga osoba je poginula od udara groma u Luštici. Jako olujno nevrijeme nanijelo je više materijalne štete širom Crne Gore. Velikih poplava i olujnog nevremena nije bio pošteđen ni region.
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je iz Brisela nakon sastanka sa predsjednikom evropskog savjeta Šarlom Mišelom, poručio da Crna Gora ne smije prokockatit priliku da bude dio evropske zajednice, naglašavajući da je posjeta odgođena povodom izglasavanja Rezolucije o Jasenovcu.

Srijeda 03.07.

Inicijativa za otvaranje tajnih dosijea u Crnoj Gori, koju predvodi advokat Nikola Angelovski, predata je Skupštini Crne Gore, te kako je naveo ona predstavlja ključan korak ka suočavanju s prošlošću i unapređenju demokratskih procesa u zemlji. Ova inicijativa zahteva otvaranje svih dosijea i dokumentacije koje su vodile civilne i vojne službe bezbednosti od 1944. godine do danas, koristeći nemački model kao uzor. Angelovski je istakao da otvaranje dosijea pomaže u sprečavanju zloupotreba i omogućava građanima da se brane od optužbi i zaštite svoja prava. Takođe, ovo je važan uslov za integraciju Crne Gore u Evropsku uniju, gde je otvaranje dosijea bio standard za mnoge postkomunističke zemlje.

Četvrtak 04.07.

Vlada Crne Gore konstatovala je da Zoran Brđanin, počev od 4. jula 2024. godine, nastavlja mandat direktora Uprave policije. Postupajući po presudi, Vlada je konstatovala da Brđanin, nastavlja mandat direktora Uprave policije. Sud je odlučivao meritorno u postupku pune jurisdikcije, što znači da se predmet ne vraća Vladi na ponovno odlučivanje, već da će Brđanin biti ponovo na čelu policije.
Vlada je prethodno konstatovala ostavku vršioca dužnosti direktora Uprave policije Aleksandra Radovića.
Policija sumnjiči tridesetjednogodišnjeg N.D. za dvostruko ubistvo i ranjavanje tri osobe eksplozivnom napravom 20.juna na Cetinju, saopštio je pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore, Lazar Šćepanović. Šćepanović je naveo da je riječ o članu jedne organizovane kriminalne grupe, te da je 2017. izvršio teško ubistvo u pokušaju i stvaranja kriminalne organizacije na štetu sada pokojnog Dragana Roganovića. Osumnjičeni se nalazi u bjekstvu.
Simo Popović je kasno sinoć napadnut na radnom mjestu nakon što je pokušao zaustaviti šumokradice koje su u mjestu Lubnice pokušale otuđiti kamion građe s državnog posjeda. Konstatovane su mu povrede grudnog koša, glave i vrata, te je Popović doživio veliki stres tokom incidenta.
Opšte je poznato kakve se kriminalne radnje dešavaju u gazdinskoj jedinici Jelovica i da su nenaoružani šumari svakodnevno na meti šumokradica koji su načinili milionsku štetu šumama Jelovice.

Petak 05.07.

Sastanak predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića sa predstavnicima dijela parlamentarnih partija održan je u petak u Vili Gorica. Sastanku sa Milatovićem prisustvovali su lider Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović, predsjednik Force Genci Nimanbegu, nezavisna poslanica Jevrosima Pejović, lider Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković, predsjednik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović, predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, potpredsjednik Bošnjčke stranke Jasmin Ćorović i Enis Đokaj iz Demokratske unije Albanaca (DUA). Na sastanak, nisu došli predsjednici vladajućih Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić, Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević i Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić. Nakon sastanka palo je dosta teških riječi upućenih partijama vladajuće većine koje se nisu odazvale sastanku uz obrazloženje da Predsjednik vrši prekoračenje svojih nadležnosti.

Subota 06.07.

Panamski sudovi završili su postupak u slučaju "Panama papiri", a sudija Baloisa Markinez oslobodila je svih 28 ljudi koji su se suočili sa optužbama zbog njihove navodne uloge u osnivanju lažnih kompanija koje su korišćene u skandalima sa mitom.
Inicijativa ministra pravde Andreja Milovića da se u dnevni red prve naredne sjednice Vlade, kao posebna tačka, uvrsti rasprava o predlogu za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore, neće dobiti podršku većine, smatra politički analitičar Sergej Sekulović. Sukob premijera Milojka Spajica i ministra Andreja Milovića je stvaran, a ne fingiran, vjeruje Sekulovć i ocjenjuje da se Milović tom inicijativom pozicionira za buduće političko djelovanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније