Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M./M.V.

26. 10. 2024. 15:17 >> 16:51
5
Čitaj mi:

sastanak sa Spajićem

Ursula fon der Lajen: Snažna podrška, imate razloga da budete ponosni

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je danas u Podgorici, nakon sastanka sa premijerom Milojkom Spajićem, da Crna Gora ima dobar razlog da bude ponosna na ono što je ostvareno, te da do kraja godine mogu biti zatvorena četiri poglavlja u pregovorima sa EU. Fon der Lajen je kazala da je impresionirana brzinom i kvalitetom kako Crna Gora napreduje.

Fon der Lajen je u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, u okviru regionalne posjete Zapadnom Balkanu.

Sa njom su se, u Vili „Gorica“ u Podgorici, sastali predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i predsjednik Vlade Milojko Spajić.

Nakon sastanaka održana je zajednička konferencija za medije predsjednice EK i premijera. 

Predsjednica EK je na konferenciji za medije iskazala snažnu podršku Crnoj Gori na EU putu. 

Spajić: Očekujem da do 2028. godine budemo dio EU

Spajić je rekao da je Crna Gora spremna za progres i ekonomski napredak. On je iskazao očekivanje da će Crna Gora do 2028. godine biti dio EU. 

"Imaćemo investicionu konferenciju i imaćemo veliki broj EU kompanija koje će investirati u Crnu Goru, nadam se. Uradili smo dosta ali naredne dvije godine presudne su za dalji napredak. Potrebne su nam sve partije da bi zatvorili sva poglavlja do 2026. godine. To je ambiciozan cilj ali vjerujem u njega", rekao je Spajić. 

Moramo, kako je rekao, povećati pritisak na partije kako bi u parlmentu odradile svoj posao. 

U narednim danima najavo je prezentaciju platforme Barometar 2026.

“Moramo ubrzati ovaj voz i radnu temperaturu, da bi zatvorili sva poglavlja do 2026. godine i da bi bili buduća članica 2028. godine”, naveo je Spajić.

Fon der Lajen je rekla da EU čvrsto stoji uz Crnu Goru, i da je članstvo 2028. godine ambiciozan cilj, na kome treba raditi. 

"Mi smo spremni da pružimo svaku vrstu podrške", rekla je predsjednica EK. 

Ona je čestitala Crnoj Gori na napretku, ukazujući posebno na važnost političke stabilnosti. 

"Imate dobar razlog da budete ponosni na ono što je ostvareno, do kraja godine možete zatvoriti četiri poglavlja", istakla je.

"Građani žele evropsku budućnost Crne Gore, impresionirana sam brzinom i kvalitetom napretka"  

Fon der Lajen je dodala da građani Crne Gore žele evropsku budućnost.

"Mi smo uz vas, podržavamo koliko god možemo. Uslovi za pristupanje su jasni, ali postoji i značajan napredak Crne Gore kojem svjedočimo. Impresionirana sam i brzinom i kvalitetom. Cijeli ovaj proces zasnovan je na zaslugama, ali sam sigurna da ćete ostvariti ciljeve", rekla je predsjednica Evropske komisije. 

Ona je naglasila da je posebno važan Vladin operativni centar za sajber bezbjednost (G-SOC), koji je osnovan uz podršku iz EU fondova. 

Spajić je rekao smo imali uspješan popis stanovništva, ističući da je oko toga postojao širok politički konseznus. Sve političke snage su bile okupljene oko transparentnosti i fer igre, i tačnosti izvještaja. 

"To dokazuje da smo zreli i da napredujemo. Sa polarizujućim pitanjima treba da se suočavamo sa evropski način. Treba da budemo inkluzivni", rekao je premijer. 

"Pred vama je mnogo posla"

Fon der Lajen je kazala da je važno fokusirari se na suštinske prioriete da se ostvari ključni napredak na evropskom putu. 

"Premijer je precizno i jasno opisao priorirete, kako bi Komisija mogla da se fokusira jer je pred vama mnogo posla", istkala je čelnica Evropske komisije. 

Ona je istakla da će osvrt na učinak Crne Gore u novom izvještaju Evropske komisije biti vrlo poztivan.

Nakon konferencije za medije, predsjednica Fon der Lajen i premijer Spajić će posjetiti Vladin operativni centar za sajber bezbjednost (G-SOC), koji je osnovan uz podršku iz EU fondova. 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније