Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

27. 10. 2024. 15:15 >> 15:14
Čitaj mi:

MINISTAR ODBRANE IZRAELA

"Hamas i Hezbolah ne pomažu više efikasno Iranu"

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da Iran ne može više efikasno da koristi protiv Izraela svoje saveznike, Hamas u Pojasu Gaze i Hezbolah, libansku ekstremističku organizaciju.

„Tokom protekle godine bezbjednosni establišment, predvođen Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) je preokrenuo tok rata i imao dostignuća bez presedana u svim arenama borbi“, rekao je Galant na komemoraciji u Jerusalimu.

On je rekao da Hamas, palestinska ekstremistička organizacija, ne funkcioniše više kao vojna mreža u Gazi, dok su Hezbolahova visoka komanda i veći dio njegovih raketnih sposobnosti zbrisani.

Galant smatra da obje organizacije nisu više „efikasno sredstvo“ da bi ih Iran koristio, prenio je Rojters.

Ministar odbrane Izraela je međutim naglasio da ne može svaki cilj da se postigne vojnom silom.

„Povratak talaca njihovim domovima zahtijeva bolne kompromise. Mi to moramo uraditi za taoce, za njihove porodice, za vojnike koje su pali za taj cilj, za legat IDF i u ime jevrejskog i nacionalnog etosa“, rekao je Galant, dodavši da je to odgovornost Izraelaca.

Netanjahu: Precizan i moćan napad na Iran je postigao ciljeve Izraela

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da je izraelski napad iz vazduha na Iran tokom vikenda bio „precizan i moćan“ i da je postigao sve svoje ciljeve.

„Obećali smo da ćemo odgovoriti na iranski napad i u subotu smo napali“, rekao je Netanjahu na ceremoniji obilježavanja godišnjice napada Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine po hebrejskom kalendaru.

Izrael je izveo dugo očekivani osvetnički napad na Iran rano u subotu, gotovo četiri nedjelje posle iranskog baražnog napada balističkim raketama.

Izraelska vojska je saopštila da je ciljala strateške vojne lokacije, postrojenja za proizvodnju dronova i balističkih raketa i mjesta odakle se ispaljuju, te baterije protivvazdušne odbrane.

Iran je očekivao odmazdu posle najnovijeg direktnog napada na Izrael u kojem je oko 200 balističkih raketa ispaljeno i zbog čega je većina izraelskog stanovništava morala da ode u skloništa 1. oktobra.

U raketiranju je poginuo jedan Palestinac na Zapadnoj obali i pričinjena je šteta stambenim područjima i vojnim bazama, iako je izraelska vojska rekla da napad nije imao operativne posljedice.

„Iran je napao Izrael stotinama balstičkih raketa i taj napad nije uspio. Mi smo održali naše obećanje. Vazduhoplovne snage su napale Iran i pogodile iranske odbrambene sposobnosti i proizvodnju raketa“, rekao je Netanjahu, prenijeli su izraelski mediji.

On je, obraćajući se iranskom narodu, rekao da borba Izraela nije protiv njih već protiv režima u Teheranu, koji, kako je rekao, prijeti regionu i njih ugnjetava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније